Stevensweert, gemeente Maasgouw

De typische combinatie van natuur, (veel)water en cultuurhistorie, die vind je in alle kernen van de Limbiurgse gemeente Maasgouw terug. Het zijn stuk voor stuk ‘parels’, verbonden met elkaar via de maas én de natuurlijke omgeving.

Het alom bekende witte stadje Thorn maar ook minder bekende kernen zoals Wessem, Heel, Beegden en Linne zijn plaatsen met een rijke geschiedenis. Maasbracht is een van de grootste binnenhavens van Nederland. Beroeps- en pleziervaart maken dat er in de levendige haven met het imposante sluizencomplex altijd iets te zien is. Ohé en Laak en het vestingstadje Stevensweert nemen een bijzondere plaats in. Omringd door water vormen ze samen “Het Eiland in de Maas”.

Moeder Maas
De Maas, dat is dé vormgever van het landschap in Maasgouw. Het is de rivier die het brede dal heeft uitgesleten. Op de beide terrasranden van het Maasdal liggen de karakteristieke Maasdorpen. Op de hoge gronden liggen akkers, heideterreinen en bossen. In het Maasdal ligt het uiterwaardenlandschap dat gestoffeerd is met landgoederen.

De Maas is het bindend element binnen de gemeente Maasgouw. Hoewel ze ook haar onstuimige kant soms laat zien. Zoals tijdens de jurydag van de Entente Florale. Door de hoge waterstanden en de enorme stroming kon een geplande bootreis niet door gaan. Maar ondanks alles wordt de Maas nog altijd liefkozend “Moeder Maas” genoemd.

Deelname Entente Florale
De uitnodiging om mee te doen met de Entente Florale kwam op een geschikt moment. De gemeente was druk doende de nieuwe Groenvisie uit te dragen. Burgerparticipatie, nadrukkelijker benutten cultuurhistorische en landschappelijke waarden, klimaatadaptie en ecologische groenbeheer zijn belangrijke thema’s in de Groenvisie. Deelname aan de Entente Florale bood een mooie kapstok om het groenbeleid nog nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. 

In Stevensweert zijn de grootschalige ontgrindingen onlangs afgerond. We hebben een deel van de oude vestingwerken in ere hersteld. De bestrating in de oude kern is hersteld. Burgers zetten zich actief in om het groen van Stevensweert mee te beheren. De Hompesche molen is gerestaureerd en is dit jaar als entree naar het “RivierPark Maasvallei” geopend. Plannen om het verdwenen kasteel Walburg weer zichtbaar te maken in het landschap worden op dit moment samen met burgers uitgewerkt.

Kortom, er is van alles te zien.  We laten het graag aan u zien.