Iedere Wassenaarder een eigen boom

Weet u hoe de theeappelaar er uit ziet? In ons land zijn er maar drie van deze bomen bekend. Een exemplaar van deze zeldzame boomsoort groeit op Landgoed Clingendael in Wassenaar. Jong en oud kent de majestueuze beuk bij de vijver achter Raadhuis De Paauw. Deze reus hoort tot de top 10 van oudste beuken van ons land. Minder bekend is dat de hoogste taxusboom van ons land ook in Wassenaar staat. Met zijn 19 meter torent hij er hoog bovenuit op koninklijk Landgoed de Horsten.

Onze historische landgoederen zijn rijk aan monumentale bomen. Daarbuiten zijn de bomen zeker zo indrukwekkend. Kenmerkend voor het groene beeld van Wassenaar zijn de hoge bomen langs de wegen. We hebben deze laanbomen geteld, het zijn er maar liefst 23.500. Met 26.000  inwoners (en een beetje smokkelen) heeft iedere Wassenaarder zo zijn of haar eigen boom!

Beste woongemeente
Wassenaar is opnieuw verkozen tot beste woongemeente van Zuid-Holland. En niet voor niets kiezen zoveel expats voor een ‘thuis’ in Wassenaar: zandstrand, het duingebied, het bosareaal, de weidegebieden, de vele historische landgoederen, buitenplaatsen, monumenten, open graslanden én de dorpskern, het is allemaal bij de hand. Je staat er niet altijd bij stil maar drie afwisselende Hollandse landschapstypen binnen één gemeente mag zeker bijzonder worden genoemd. En dat middenin het kloppend hart van de randstad.

Verbinding
Waar het groen is, daar willen mensen graag wonen en verblijven. Groen krijgt steeds meer de aandacht van de inwoners. We prijzen ons rijk met een zeer hecht wijkleven. Het zijn de mensen in de wijken van Wassenaar die zich sterk maken voor meer kleur en fleur in hun buurt. Zij zoeken hun buren op en gaan samen aan de slag om het plantsoen op de hoek te knappen. Of ze fleuren het straatbeeld op met mooie boom- en geveltuinen. Groen zorgt zo voor verbinding.

Wassenaar is van drie kanten goed bereikbaar. Bewoners en bezoekers komen hier graag op adem. Rust, ruimte en natuur is volop aanwezig. Door het hele gebied slingeren wandel- en fietspaden. Wandelen of fietsen is dé manier om te genieten van de groene omgeving en historische sfeer die Wassenaar zo kenmerken. Geliefd bij inwoners én bezoekers. De geschiedenis is nooit ver weg. Het Marskramerpad volgt de eeuwenoude voetsporen van handelsreizigers en doet de prachtige buitenplaatsen van Wassenaar aan. De Route Landgoederen nodigt fietsers uit om af en toe eens af te stappen. Al was het maar om de ‘facts en figures’ van de monumentale bomen op de landgoederen te checken ...

Welkom in onze groene oase. Het is goed wonen, leven en werken in Wassenaar, Landgoed aan Zee.