Zeewolde; jong dorp in de Flevopolder

Zeewolde is de jongste (niet uit samenvoegingen ontstane) gemeente van Nederland. Met een oppervlakte van 268 km2 (40.000 voetbalvelden) is Zeewolde een grote gemeente. Voor de inwoners zijn rust, ruimte en groen belangrijke argumenten om hier te wonen.

De naam ‘Zeewolde’ verwijst naar het oorspronkelijke Seaewald, een dorp wat volgens oude bronnen in het jaar 790 ten westen van Harderwijk lag, en naar het oerbos (wold, woud) dat hier voor de jaartelling groeide en dat later door de zee is overspoeld.

Het ontstaan van Zeewolde in vogelvlucht:

  • 1968: Zuidelijk Flevoland wordt drooggelegd
  • 1979: de eerste agrariërs vestigen zich in het buitengebied
  • 1983: start bebouwing dorpskern
  • 1984: Zeewolde wordt een zelfstandige gemeente. Het dorp start met 821 inwoners
  • 2016: Er wonen ruim 22.000 mensen in Zeewolde waarvan 1640 in het buitengebied

Tekentafel
Zeewolde is vormgegeven op de tekentafel. Nagenoeg alles is bedacht. Zo ligt Zeewolde  op het mooiste punt van de polder, op de grens van land en water, tussen bossen en akkers. Waar je ook woont in het dorp: je kunt binnen tien minuten heerlijk struinen in het bos, flaneren langs het water of genieten van het weidse landschap.

Water
Het buitendijks gelegen havengebied aan de oostkant van het centrum zorgt, samen met de landtongen en eilanden en de 21 km lange kustlijn met verschillende stranden en strandjes, voor een sterke relatie met het water.

Windmolens
Het buitengebied van Zeewolde is functioneel en zakelijk ingericht met voornamelijk bos en landbouwgronden. Het open en weids ingerichte landbouwgebied beslaat ongeveer 60% van de oppervlakte van Zeewolde. In het buitengebied staan ook 300 windmolens die elektriciteit voor 200.000 huishoudens opwekken.

Drie bossen
Zeewolde heeft drie bossen binnen haar gemeentegrenzen, het Hulkesteinse bos, het Harderbos en het Horsterwold. Het Horsterwold  is met een oppervlakte van 4800 ha het grootste aaneengesloten loofbos op kleigrond in West Europa. In het Horsterwold ligt ruim 75 kilometer aan fietspaden en wandelroutes. Dit bos komt via drie wiggen tot in het centrum van Zeewolde. Deze wiggen zorgen voor een prachtige en kenmerkende verbinding van het dorp met de bossen en het landschap buiten de kern.

Ook liefhebbers van watersport, bos en natuur, actieve of juist lekker luie vakanties, weten Zeewolde te vinden. Per jaar overnachten ruim 1,4 miljoen toeristen op één van de vele campings en recreatieparken die Zeewolde rijk is.

Het dorp is gemaakt samen met de inwoners: de pioniers van het eerste uur en alle anderen die bewust van Zeewolde de plaats van hun toekomst hebben gemaakt.